måndag 24 juni 2013

Macon till Chalon sur Saône

Måndag 24/6
Uppe med tuppen, nåja i alla fall avgång kl 07.30 i mulet väder.
Vi vinkade adjö till Eva och Beppe och tuffade vidare norrut på floden Saone. Inte många båtar, på hela dagen mötte vi endast 8-10 stycken. Vi såg desto fler hägrar! Detta är i sanning hägerland, många är de och de står så majestätiskt i vattenbrynet och spejar efter fisk.
Andrea tar sig fram fint i motströmmen. Vi ser små byar vid flodkanten, de flesta med liten restaurang alldeles vid vattnet. Vädret var skiftande med stundtals sol och emellanåt några regndroppar. Fleecen på!! Och vi som fått besked om att det var tokvarmt så ”packa för värmebölja”…Nog för att Ulrika inte gillar hetta men det kan ju få vara sol och skapligt varmt i alla fall.

Endast en sluss idag, Ormes, där vi ensamma i slussen "klättrade upp" ytterligare 2,5 m.
Vi nådde dagsmålet Chalone sur Saone (59 km från Macon) litet tidigare än beräknat och gled försiktigt in i den lilla fritidsbåtsmarinan innanför den lilla ön St Laurent. Hamnvakten var uppmärksam och visade oss båtplats som angjordes efter visst besvär då strömmen var stark och vi lade till med styrbordssidan mot bryggan vilket påverkar bogpropellerns funktion. Det ordnade sig efter litet trixande och hamnkaptenens bistånd. Marinan är väl utrustad med soptunnor, duschar, toaletter, el och vatten och närheten till en stor affär, ”Carrefour” som är välkänd för Göran då kedjan finns i Spanien också.

Vi bunkrade färskvaror och strosade sedan in i staden på jakt efter middag. Ganska folktomt i den lätt kulna kvällen och mest stängda restauranger. Vi tittade in i katedralen på Place de Vincent och upptäckte strax därefter den lilla, lilla restaurangen Danton på en tvärgata. Ägaren, tillika kock och servitör, var glad och trevlig och kunde ingen engelska alls men det ordnade sig bra med några franska ord och teckenspråk och vi fick en god middag med huvudrätt, ost, dessert och kaffe – och förstås bourgognevin, Chalon sur Saone är centralort i en del av detta berömda vindisktrikt. Mätta knallade vi hem till båten och avslutade sedan dagen med en välbehövlig och efterlängtad dusch.

Katedralen i Chalon sur Saône

Chalon sur Saône med ön St Laurent på vänster sida

2 kommentarer:

  1. Er färd låter helt underbar!
    Hoppas att allt flyter på...

    SvaraRadera
  2. Litet mayday :-)
    Behöver komma i kontakt med Ulrika om en jobb-förfrågan. Ber om ursäkt över att störa i semestern.

    SvaraRadera