måndag 24 juni 2013

Färden fortsätter norrut, nu med delvis ny besättning!

Söndag 23/6
By efter by glider vi förbi

Vi skulle gå upp tidigt och komma iväg eftersom vi tänkte oss en ordentlig etapp uppför floden Saone men trötta som vi var vaknade vi inte förrän 07.30 och klockan hann bli 09.15 innan vi lättade från marinan i Lyon och gled igenom staden norrut. Bro efter bro och vackra gamla hus, kanotister och söndagsfiskare. Motströmmen var avsevärt mindre än tidigare och farten framåt högre. Till Ulrikas lycka, som befarat svårhanterlig hetta, var temperaturen lägre denna dag. Floden slingrar sig fram genom ett vackert landskap där by gränsar till by med strandbankar där campare slagit upp sina tält och grillar.

Här mäts allt i km så vi försöker växla från distans och knop till km. Efter 14 km kom vi så till dagens första sluss i Couzon, en sluss som tog oss upp 4 m. Vi slussade tillsammans med två andra båtar och eftersom Lasse och Göran trimmat in sig på ett femtontal slussar redan ordnade det sig bra: pollare i slussväggarna att lägga tamp runt och att flytta upp allt eftersom. Det blev ett bra tryck när vattnet släpptes på så bogpropellern användes flitigt. Slusskillen i sitt torn markerade tydligt att vi ska ha flytvästar på oss så det kommer vi inte att glömma i fortsättningen.

Färden fortsatte och det blev omsider pastalunch under gång. Det är ett lugnt tempo men hela tiden är det mycket att titta på runt om. Djurliv är många svanar, fiskar som slår och en och annan häger. Innan etappens slut blev det en sluss till, Dracé 2,9 m upp och då tillsammans med en motorbåt. På den här sträckan finns fler möjligheter till tilläggning än tidigare säger Lasse och Göran som under sträckan från Marseille till Lyon hade svårt att hitta ställen att göra halt. Nu har vi sett många kajer och läser i den förträffliga kanalguideboken om alla byar, dess sevärdheter och om var det är bäst att lägga till. Vi gled igenom en del av vindistriktet Beaujolais idag…
Vi lade till i fritidsbåtsmarinan i den gamla staden Macon. Staden är 2000 år gammal, en av Frankrikes äldsta städer, och bron St Laurent är från 1000-talet. Även om mycket har raserats i staden under alla religionskrigen kantar vackra gamla hus  floden och kyrkorna står tätt. Marinan i den norra delen av staden däremot är nybyggd och har stora lättangjorda ”parkeringsplatser”. Beppe och Eva hade just lagt till där när vi dök upp så det blev en stunds samvaro med vin i Andreas sittbrunn innan middagsbestyr och disk. Vi begav oss inte in till staden utan tar tidig kväll och ska komma iväg i bättre tid imorgon bitti för att kanske komma till Chalon sur Saone i tid för bunkring. Sträckan idag blev 83 km.
           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar