onsdag 26 juni 2013

Franska byar och grunda kanaler!

Onsdag 26:e  juni

Dagen har varit händelserik minsann!
Vi lämnade Auxonne och den trevliga gästhamnen för att ta oss vidare norrut.
Kanlen slingrar sig fram och här och var avbryts den av utgrävda, raka kanalsträckor med sluss i ena änden. Automatiska slussar är det som gäller och vi har nu kommit in i handhavandet. Kanske blir det snart nytt att lära, vi har hört och läst att det finns flera autmatordningar...

Efter två slussar förbi några små byar tog vi beslut att göra ett stopp i byn Mantoche. Vi kom nästan in till stenkajen vid kanalen och lade oss med stäven in och båten fast i leran bakom en trevlig holländare.

Fast i leran

Vi tog en promenad upp till en liten bar och efter teckenspråk och god vilja fick vi avnjuta painrich med skinka och brieost tillsammans med vin och öl.

Mantoche


Iväg igen och slussning i den omskrivna lilla kanalstaden Gray med mycket historia. Vi slussade emellertid bara igenom och fick nu se litet öppnare landskap längs floden. Dags för sluss vid Rigny, en automatisk som skulle ta oss 1,86 m uppåt. Just som allt skulle köra igång slöt sig inte slussportarna ordentligt utan vi fick trycka på "assistansknappen" för att få hjälp. Efter en bra stunds väntan kom så två bilar och två kanalövervakare som satte igång slussen och som, när vi stävade vidare, just startade projektet smörja slussportarna. Strax därefter körde vi fast i kanalen och det tog en liten stund att komma loss.
Det är grunt i kanalen! Oj, oj, ofta står djupmätaren på 1,8 m och 1,6 m och 1,5 m.....vi förstår knappt att vi kommit fram vissa sträckor (Reginans djupgående är ju 1,8 m!) Sedan är det 4 m djupt igen. Som tur är är det lera och sand för det mesta.

Som avslutning på dagens slingriga etapp gick vi igenom Savoyeux-tunneln på 640 m. På med lanternorna och beredda med båtshakar för att hålla ifrån.


 Det var en annorlunda och rolig känsla att glida igenom den svala tunneln och väl ute lade vi till vid Port de Savoyeux, en hamn för såväl befolkningen som gäster anlagd vid den utgrävda kanalen. Vi gick visserligen på grund igen men hamnen är fin med faciliteter som el, vatten och dusch. Middag i sittbrunnen i en ljummen kväll innan vi stängde in oss mot myggen.
Dagens etapp blev 98 km. Ganska bra jobbat men nu ökar antalet slussar....

1 kommentar: