tisdag 25 juni 2013

Chalon sur Saône till Auxonne

Tisdag 25:e juni

Färden fortsätter och vi börjar komma in i kanallunken. Bland hägrar (har blivit Ulrikas favoritfågel), svanar och fritidsfiskare stävar vi uppför floden. Litet kyligt men inget regn och mellan varven en strimma värmande
solsken. Kaxig häger och snälla kossor


Vi kom iväg 07.30, åt frukost under gång och passerade charmiga franska kanlaorter: Verjux och Gergy på var sin sida om floden. Om Verjux kunde vi läsa en berättelse om en fattig bonddotter som gjorde sig en fömögenhet på affärsverksamhet i Paris och som satsade pengar i lovvärda projekt som sjukhus och skolor och, som pricken över i, en bro mellan Verjux ovh Gergy.
Sedan orter som Verdu- sur- le-Doubs där Saône sammanflyter med floden Doubs och den vackra byn Seurre där vi via en sluss gick in i den grävda kanalen på 8-9 km för att sedan komma ut en bit innan byn St-Jeane-de-Losn där vi tänkte lägga till för att köpa den kanalbiljett "Vignette" som Lasse och Göran inte fått tag på i Lyon. Biljetten måste betalas och finnas synlig på båten när man går franska kanaler.I den oumbärliga boken om kanalerna står att i Lyon och just denna lilla by kan biljetten köpas. Väl framme fanns ingen ledig plats vid kajen så Ulrika släpptes iland och efter visst sökande utförde hon uppdraget och togs ombord igen.
Vi tuffade vidare och upptäckte att  floden leds över i grävda kanaler här och var där gamla slussar och vissa flodkurvor inte längre fungerar (troligen för grunda).

Här passerade vi inloppsslussen till kanalen mellanfloderna Rhone och Rhen


Tre slussar denna dag och vi började just tycka att slussandet flöt på när det var dags för den första automatiska lilla slussen strax innan den planerade natthamnen Auxonne. Ja, hur gör man nu? Vi hade läst på men kände oss ändå förvirrade. Vrid den nedhängade "stroppen", vänta på gröns ljus, gå in i slussen, förtöj, drag i blå skylten så att slussen kommer igång. Det gick vägen och strax därefter kom vi till byn Auxonne som har som viktigaste turistattraktion att Napoleon utbildade sig till militär här och därför står staty bredvid katedralen.
Napoleon

 En stor militäranläggning finns fortfarande i byn och vi mötte unga militärer på väg ut på vandring under vår promenad i byn. Middag på en liten restaurang med god mat och ett utsökt rödvin. Kvällen var ljummen så det blev en liten whisky i sittbrunnen som avslutning.

2 kommentarer:

  1. Göran o Kerstin / Sarda V26 juni 2013 kl. 00:59

    Hej på er. Jättekul att följa er blogg. Vi känner igen mycket.Nu kan även ni känna er som garvade medelhavs- och kanal"seglare"
    Göran o Kerstin / Sarda V

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vad det är jättekul att läsa om er.
    Ta det lungt bara och gör ingenting som inte jag skulle ha gjort
    Kramar
    Ankan

    SvaraRadera